APRSLA

Norsk forum for APRS, D-STAR og Packet
Dato/klokkeslett: 2018-06-20 16:18

Alle tider er UTC + 1 time
Opprett nytt emne Svar på emnet  [ 3 innlegg ] 
Forfatter Melding
InnleggSkrevet: 2012-01-14 18:39 
Avlogget

Registrert: 2009-05-01 16:48
Innlegg: 9
Det har kommet mye ny programvare, og eksisterende programvare er blitt forbedret og stabilisert. Multi-trust nettet er lagt ned. ircDDB har erstattet multi-trust, og har potensiale til å erstatte US Trust på sikt. Akkurat nå lever ircDDB godt sammen med US Trust.

Stadig flere repeatere bygges opp rundt analog radiohardware og åpen programkode. Det finnes flere ulike initiativ når det gjelder kode. Det som er mest modent akkurat nå ser ut til å være programvaren fra G4KLX, pcrepeatercontroller og ircDDBgateway.

Med den kan du sette opp en hjemmebygget D-Star repeater med gateway som en fullverdig erstatning for Icoms original. Eller du kan bruke den som simpleks node. Det er én forutsetning: De repeaterne du ønsker å kommunisere med må kjøre ircDDB for at G2 ruting skal virke.

ircDDB er tilleggsprogramvare til repeatere som kjører Icoms originale gateway. Alle repeatere burde ha ircDDB installert. I OZ er det ikke lenger D-Star repeatere tilknyttet US Trust. Alle er tilknyttet ircDDB, og det er blitt veldig mange av dem.

ircDDB bruker IRC for oppdatering av brukerdatabasen, noe som gjør den svært rask. Roaming tar et par sekunder, mot opp til et par minutter i Icom-systemet. ircDDB holder gateway- og brukerdatabasene på serverne. Det er ikke nødvendig å sette opp et databasesystem på hver enkelt gateway, gatewayen holder data i minnet. Det forenkler gatewayen betydelig.

STARnet er talegrupper i D-Star nettet. Det virker slik at du melder deg inn i en eller flere STARnet grupper. Når et medlem sender med gruppeID i UR-feltet, rutes talen til alle repeatere der det finnes medlemmer i talegruppen. Hvis du flytter deg til en annen repeater, vil gruppen følge deg, siden det brukes Callsign ruting i stedet for linking. Dette er spesielt interessant dersom det kommer flere mindre D-Star repeatere i et område, eller D-Star brukes i en eller annen form for mobilt sambandsoppdrag.

Det er kommet nye nodeadaptere, og ny programvare for HotSpots som gir flere muligheter enn før. Du kan kjøre både Dplus og Dextra, og linke til både REF- og XRF-reflektorer.

Det er mulig å lage kombinerte repeatere for D-Star og FM. Når repeateren hører et GMSK-signal kjører den D-Star, men hvis den hører subtone kjører den FM. Ved å legge subtone på utfrekvensen ved analog FM kan D-Star og FM leve godt sammen på samme frekvens. En slik repeater, tilknyttet D-Star nettet og evt. Echolink, kan lages med programvaren fra G4KLX.

Det er også blitt mulig å sette D-Star repeateren på fjelltoppen og ha gatewayen nede i byen/bygda, ved å bruke en linkradio på gatewayen. Også dette ligger klart i programvaren til G4KLX.

Jeg har oppdatert sidene på http://sites.google.com/site/ld3dvdstar/ med litt info og egne erfaringer.

73 Odd Kristian LA8UU
la8uu@nrrl.no


Topp
 Profil  
Svar med sitat  
InnleggSkrevet: 2012-01-21 01:19 
Avlogget
Old-timer

Registrert: 2008-04-21 00:31
Innlegg: 128
Odd
Dette er mektig interessant.

Så vidt jeg forstår din beskrivelse vil antakelig dette også kunne fungere med FM og Subtone hvor man kjører den kommende digitale Winlink NFM (NewPacket/NewWinmor) med adaptive automatiske tidsparametere for å kunne kjøre gjennom linkede NFM repeatere. Litt inn i fremtiden men planer og tester er kommet et godt stykke på vei.

Høres ut som et ultimat kombi-oppsett som virkelig er fremtidsrettet.
73. Finn/LA7UM


Topp
 Profil  
Svar med sitat  
InnleggSkrevet: 2012-01-27 20:23 
Avlogget
Old-timer

Registrert: 2006-05-26 12:14
Innlegg: 334
Bosted: Nærbø
Etter avtale med Odd er en revidert versjon av overnevnte lagt ut på NRRL web under tittelen "Trenger D-STAR virkelig å koste skjorta?" ;)

Desverre gjøres det ting på nevnte web som ikke alltid er like lett å holde kontroll med hvor ting havner, dvs sett fra den som er ansvarlig for opplasting av artikkelen. Men, inntil videre får vi vel bare akseptere at så er tilfelle ....... :shock:

_________________
73's de Hans
LA6IM (TF8BK)
http://www.la6im.net/


Topp
 Profil  
Svar med sitat  
Vis innlegg fra forrige:  Sorter etter  
Opprett nytt emne Svar på emnet  [ 3 innlegg ] 

Alle tider er UTC + 1 time


Hvem er online

Brukere som leser i dette forumet: Ingen og 1 gjest


Du kan ikke opprette nye emner i dette forumet
Du kan ikke skrive innlegg i dette forumet
Du kan ikke redigere dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke slette dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke laste opp vedlegg til dette forumet

Søk etter:
Gå til forum:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Driftes av APRSLA - phpBB3 v3.0.11 med norske tekster